El nen ha començat a picar i a mossegar a tothom

“No sé què fer, amb el nen, (2a) ha començat a picar i a mossegar a tothom, ho fa per fer gràcia, però ja fa mal, a casa li diem que no, que picar es lleig i que els nens no l’estimaran. L’altre dia em va mossegar i jo em vaig enfadar i li vaig mossegar a ell, per a que veiés que feia mal. A la Llar també ho fa, i la mestra em diu que s’està tornant molt dolent. Tinc por que les altres mares es queixin. Em preocupa que sigui un nen violent.”

El teu fill tot just ha fet dos anys, no pateixis, no li està sortint el caràcter d’un assassí en sèrie! Tot just ha descobert això de picar i de mossegar, i està experimentant. Li cal saber que això no agrada, i tenir els models correctes.

Vigila’l uns dies, i, cada vegada que faci el gest de fer mal al seu pare o a tu, agafa-li el braç (mira’l als ulls, seriosa, un moment) i digues-li, amb veu segura: “No, fer mal no, a la mama, (o a qui sigui) petons i abraçades!”. I ofereixes l’acció, l’abraces i li fas un petó, si llavors et rebutja o hi vol tornar, el separes de tu i li dius que així no jugareu: Recorda, té dos anys: poques paraules i fermesa en els gestos i en la veu.

Posa més atenció a passar el bon model que en el fet que vulgui picar, perquè tot sovint aquest joc és una descoberta més, que es fixa com a actitud per l’atenció que mereix i per la manca d’altres models.

Si pica quan aneu al parc, o quan esteu amb altres nens, fas el mateix, si no funciona, allunya’l d’ells. “Si fas mal als nens, no jugues” I si hi torna, cap a casa.

I després ja està, vida normal, no et passis tot el dia parlant d’això, que els grans alimentem els conflictes de tant que hi dediquem atenció i de tant parlar-ne, perquè tot sovint en parlem com si no tinguessin solució, o en creem fantasmes que ens espanten, com això de “Serà el meu fill massa violent?”.

El teu fill és petit i ha d’aprendre a respectar les altres persones. I aquest és un ensenyament que pare i mare li heu de proporcionar, demostrant el que no us agrada i donant els models correctes. Aportant reconeixement i afecte quan faci bé les coses, gaudint de la seva companyia quan no hi ha conflicte, i actuant amb sentit comú quan n’hi ha. Es molt petit, pot aprendre tot allò que li ensenyeu.

I no el mosseguis tu, per ensenyar-li que ell no ha de mossegar, no és un model gaire clarificador, que diguem!

Aquesta entrada ha esta publicada en 0 a 3 anys, Conflictes, Gestió emocional. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a El nen ha començat a picar i a mossegar a tothom

  1. Retroenllaç: I cóm vols que posi cara seriosa, si em peto de riure… | Orientar famílies: prevenir conflictes

  2. Retroenllaç: No és que sigui moguda, però tot el que es pensa és dolent… | Orientar famílies: prevenir conflictes

  3. Retroenllaç: Algun post que parli de nens que piquen o que mosseguen? | Orientar famílies: prevenir conflictes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s