“No sé com fer-ho per a que es porti bé (4a), per que sigui ben educat, veig que el renyo i el castigo molt i ell segueix fent el mateix, l’he de castigar diferent”
Potser has de pensar menys en castigar i més en ensenyar i reforçar allò que vols.
Castigar és repressiu, i conseqüència d’un fet. Quan renyem o castiguem, la malifeta ja és inevitable.
En ocasions pensem que hem de reprimir, per educar. I és veritat que hi ha llars on s’educa renyant contínuament. Però no resulta efectiu. No afavoreix un bon clima de relacions familiars, fa marxar el bon humor.
Dius que veus que l’has de castigar diferent. Jo penso que l’has de castigar molt menys. Estàs aplicant càstigs que no son efectius, i la mateixa situació del càstig genera el següent conflicte, i a vosaltres i a ell us queda el neguit i la inseguretat del mal rotllo generat i… ja hi tornem a ser.
Amb 4 anys, la teva criatura està en un moment maduratiu perfecte, per a aprendre moltes coses, per a aprendre a “portar-se bé”.
Però “portar-se bé” és molt general. Les coses s’aprenen en la pràctica, i tot sovint, d’una en una.
I a fer cas i fer el que toca, també s’aprèn. Des del reconeixement, no des de la por.
El reconeixement, la felicitació, l’elogi, l’afecte, la complicitat, el bon humor… han de tenir un espai en la relació amb els nostres fills.
Felicita’l, digues-li gràcies cada vegada que faci alguna cosa que t’agradi, abraça’l somrient, expressa com t’agrada que es faci gran, què bé, que ja et pugui ajudar a recollir la tassa de l’esmorzar…
Ensenya-li a fer coses per a ell o per a els altres que el facin sentir satisfet d’ell mateix. I s’hi sentirà si rep missatges sincers del seu entorn que el premien amb atenció quan ha fet alguna cosa bona.
I cerca estratègies per encarar diferent el seu mal comportament, quan el tingui. Aquí et deixo altres entrades:
M’encaro més a la resolució o la evolució del problema que a la repressió.
Quan tinguis tu el teu cotxe, t’hi enganxaràs el que tu vulguis…
Retroenllaç: A casa, però, és més rondinaire, tossuda i cridanera | Orientar famílies: prevenir conflictes