El meu home i jo tenim criteris molt diferents, en això d’educar la nena

Tot i que de idees estem d’acord, en la pràctica, el meu home i jo tenim criteris molt diferents, en això d’educar la nena (2a). Ell mai vol que la renyi, quan la castigo la consola, li diu que la mama està nerviosa, que cal tenir paciència, em diu que li perdoni els càstigs, li diu “Digues-li a la mama que no ho faràs més i ella et perdonarà, perquè es molt bona” I quan jo li dic que em treu la meva autoritat, ell em contesta que ho fa per ajudar, perquè la nena no m’agafi mania, perquè no acabem cridant…

Però a mi em sembla que així no m’ajuda, sempre tinc la sensació de que quedo jo com “la dolenta” i no m’agrada. No sé cóm parlar-ne amb ell perquè no ens en sortim, acabem discutint.

 És normal que tenint educacions i històries diferents tingueu idees diferents sobre l’educació de la vostra filla, però això no vol dir que no pugueu fer equip.

Us queden molts anys per entrenar i molt partits per jugar. I per tirar endavant dignament les jugades, cal que cada membre de l’equip estigui en el seu lloc, a punt per fer el que pertoca en cada moment.

 En les situacions que descrius, és com si el pare fes equip amb la filla enlloc de amb la mare, en això d’educar-la. Tenim un jugador mal ubicat.

La força de l’equip parental disminueix, no hi ha bona comunicació en les jugades, no arriben a gol. I això genera, a més, mala maror en l’equip, que afavoreix malentesos posteriors.

 I no és fàcil, parlar amb serenitat, objectivitat, respecte i afecte d’una situació que ens treu seguretat, en la que ens sentim qüestionats. Perquè en aquesta situació tots dos senten que l’altre pensa que no ho fa bé. El que dificulta més el progrés es que alhora, tots dos pensen que la seva veritat és la bona. Des d’aquesta posició, és molt fàcil que els intents de parlar del tema es redueixin al final a una batalla de retrets, acusacions, enumeració d’errors i greuges… més malentesos.

 Ens aniria molt bé, poder canviar aquesta perspectiva, pactar i practicar un diàleg diferent. Deixar el “Tu fas” i canviar al “Jo em sento…”

Analitzar els fets concrets amb el paper que juga cadascú. Preguntar-se quins aprenentatges en treu, la nena, d’aquestes situacions. La nostra mainada petita mira, actua, experimenta i aprèn.

 Si hi ha un desacord clar, no cal discutir quina ha de ser la decisió encertada davant de la criatura. Per descomptat, algun dels dos, o tots dos alhora o alternativament, hauran de cedir, però millor que la criatura no noti “vencedors ni vençuts” sinó unanimitat. Per això en parlarem en privat i des de la serenitat i el respecte i l’afecte.

 Cal tenir clar que el que us preocupa és la mainada i no tant imposar la pròpia opinió. Potser soni obvi però en ocasions ho oblidem. Pot passar que relativitzem més les nostres opinions en confrontar-nos amb la intenció de fons.

Així es pot arribar a decisions i estratègies d’equip en les que surti guanyant l’educació dels nostres fills i filles, i així, guanyem tots.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a El meu home i jo tenim criteris molt diferents, en això d’educar la nena

  1. Cristina ha dit:

    Bon dia,
    La meva filla petita acaba de fer 3 anys i està continuament queixant-se per tot, al despertar-se, a l’hora d’anar a l’escola, a l’hora de dinar, quan va pel carrer, a l’hora d’anar a dormir. A més a més és molt introvertida i vol relacionar-se amb ningú. De fet quan li dius que saludi algú s’amagaal cos de la mama o el papa. Això ens agobia moltíssim a tots. No sé que podem fer.

  2. Retroenllaç: I jo, sempre tocant el xiulet! | Orientar famílies: prevenir conflictes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s