Per què som més toves amb el petit?

L’altre dia érem tres mares i totes vam estar d’acord en que ens passava això: Per què som més toves amb el petit?

Primer de tot, perquè tots som humans. I en som més d’un.

I si hi ha un petit, també hi ha un o una gran, (o més)

Tot sovint al gran o la gran li hem estat més al damunt. Ha estat un temps únic,  hem tingut un  temps de dedicació exclusiva per ensenyar-li el que cal.

Molta gent diu que els petits aprenen sols. I és cert, al gran se li ensenyen a fer més coses. El petit adquireix altres habilitats. Té sempre una altra criatura més o menys gran davant seu, fent allò que ell ha d’aprendre a fer.

Les mares segurament no farem el mateix, amb cada criatura. Potser als 2 anys del primer vols tenir el segon i penses que aquest s’ha d’espavilar, que després tindrem molta feina… I quan l’altre té dos anys penses: Aquest serà potser el darrer nadó fins els nets…

I hi ha més feina, i el petit ja va fent, però necessitem que algú col·labori, perquè algú ha de col·laborar! I sovint demanem als grans comprensió, paciència, responsabilitat i que callin, i hi ha ocasions que ho fan, tot i que no sempre ho aconseguim.

I podem ser injustes amb qualsevol. Responsabilitzant massa els grans, demanant que siguin el que s’espera d’ells, i amb els petits, no oferint-los oportunitats per a créixer i fer-se responsables i conscients, amb capacitat de compromís, començant per un mateix.

Saber que aquestes coses ens passen és bo, i segurament, que passin sense exageracions quasi inevitable.

Saber-ho ens ajuda a auto observar-nos i veure si l’equilibri de forces entre realitats i conflictes  permet a la família situar-se en una zona còmoda per a tothom, que aporti a cada criatura l’entorn adequat per desenvolupar-se per qui és ella, també en el rol que li toca jugar de la partida familiar.

Aquesta entrada ha esta publicada en 0 a 3 anys, 3 a 5 anys, 6 a 10 anys, Gestió emocional. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s