Des de llavors ha començat a quequejar

Tinc una nena de 3 anys bilingüe (vivim a França, amb el seu pare i a la Llar parla en francès i amb mi, català). Va trigar una mica a començar a parlar però després no és que sigui una cotorra, però s’expressava millor cada dia.

Fa unes setmanes va fer un salt molt gran parlant en francès i llavors ens van visitar els meus pares i ha estat amb ells dues setmanes parlant exclusivament en català.

 Bé, doncs des de llavors ha començat a quequejar.  Primer era molt de tant en tant… però ara cada vegada notem que s’entrebanca mes… és com si li costés arrencar la frase (un cop aconsegueix arrencar ja ho diu d’una tirada…) La meva pregunta és si es pot considerar dins de la normalitat o si s’hauria de mirar…

La vostra filla està seguint el procés de moltes criatures que viuen la criança amb més d’una llengua. Al començament és més complex organitzar la informació. Tot està per duplicat!,  N’hi ha que es llencen a  parlar en una llengua pròpia, barreja de tot allò après per anar diferenciant més endavant les dues llengües. Ni ha que s’hi fixen i observen, i quan arrenquen a parlar ja ho fan des de la diferenciació (amb alguna fantasia)

Aquesta diferenciació de cada llengua els bilingües la tenim molt vinculada a cada relació. Miro al pare, parlo en francès, m’adreço a la mare, parlo en català. Faig un intensiu de català, el francès potser queda en segon terme… uns dies. Quequeja en els dos idiomes? Els aprenentatges no sempre fan una progressió lineal, poden tenir  avanços i retrocessos mentre es consoliden.

És convenient ajudar-la no donant importància, sense acabar les seves frases ni mostrar impaciència, si es posa nerviosa, potser li passarà més.

Per això si alguna cosa podem fer és donar-li temps, i quan s’encalli, afavorir la escolta i la espera pacient, respirar i transmetre serenitat.  Segur que d’aquí  a poc temps us adonareu que fa dies que no ho fa! És un procés evolutiu d’allò més natural.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3 a 5 anys, aprenentatge. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s