“T´adjunto la fitxa que tenim a casa penjada al lavabo per no despistar-nos (8 i 4 a) de totes les coses que hem de fer al matí abans de sortir de casa ben macos….potser a algun company del grup li pot servir…”
“Amb el que vàreu parlar a la darrera sessió nosaltres també hem fet una petita graella perquè el nostre (4a) adquireixi els hàbits diaris sense haver-li d’estar recordant constantment.
El full és a dins d’una funda de plàstic i ell marca les creus amb un retolador de pissarra blanca, així després s’esborra i es torna a començar.
De moment, s’ho ha pres com un joc, que és del que es tracta, i ho segueix força bé.”
La vostra companya ha enviat el cartell que ens explicava l’altre dia.
Li serveix per a que els seus fills segueixin el fil per ells mateixos del què toca fer per “posar-se maco”.
Ha baixat imatges d’internet i ha imprès un document amb: 1. Raspall i pasta de dents, 2. rentar-se la cara, 3. pentinar-se, 4. crema de protecció solar 5. colònia
Ha passat del: fes això!, fes allò!, ja has fet això?, ja has fet allò?
Al: Per on aneu? Què bé! ja nomes et queda una cosa!
A més, afavoreix l’autonomia dels petits, la seva capacitat d’organitzar-se, la seva seguretat, i redueix la pressió i així, la resistència.
I en compartir les seves experiències ens fan més rics a tots plegats!
Retroenllaç: Tinc enrenou amb la gran cada matí | Orientar famílies: prevenir conflictes
hola! podrieu tornar a penjar la fitxa d’hàbits al lavabo, si us plau? us agrairia estic amb els meus de 6 i 8 anys que no hi ha manera!
Gràcies,
mei
Hola, Mei, ÉS la idea, el què val. I funciona molt bé amb mainada d’educació infantil. No és tant que tu els pengis una fitxa estandar, si no que la elaboreu conjuntament, repassant quines son les coses imprescindibles a fer, cercant les imatges a internet o dibuixant-les entre tots, i fent el cartell com a recordatori. (no estem parlant de control amb gomets, si no de fomentar la seva capacitat d’autonomia, i d’evitar els teus recordatoris continus)
Amb mainada de primària molta gent està fent dinàmiques de responsabilització a la llarga, (i acceptar que algun dia surtin despentinats), amb control i incentiu (privilegi) a guanyar amb la constància. (Mètode Seinfeld, p.e.) Però sobretot, i sempre per a fomentar la seva autonomia, convè abandonar la estratègia del recordatori i l’amenaça contínua, que ens fa sentir tan pesades, d’altra banda… També plantejar-nos, i en totes les responsabilitats, quines coses estem fent per ells, que podrien estar fent sols, per ser autòom i responsable, també necessites espai i marge per a l’error…
gràcies!
Moltes gràcies Anna.